Stránky

neděle 10. listopadu 2013

Makové krekry - jednohubky



Blíží se konec roku a pravděpodobně se pořádá i více večírků. Pokud chcete hosty překvapit něčím originálním a zdravím, zkuste makové krekry. Jsou slané, makové, sýrové, ideální na máčení do dipů. A taky jsou výsledkem snahy nevyhodit zbytek po výrobě makového mléka :) 

100 g makové hmoty (zbytek z výroby makového mléka)
70 g strouhaného sýru Gran Moravia
1 vejce
sůl

Vše zamícháme a rozetřeme na pečící papír. Na hmotu položíme další pečící papír a rozválíme na tenkou vrstvu cca 3-5 mm. Nožem nakrájíme na čtverce o rozměru 3-5 cm. Pečeme na 200 stupních do požadovaného stavu. Já je chtěla měkké, tak jsem je vyndala dříve. Pokud chcete křupavé krekry, doporučuji po vytažení z trouby rozsekat (při pečení se díky sýru spojí), rozložit od sebe na centimetrové vzdálenosti a péct dál. 

A co se na makové krekry (chlebové placky) hodí? Cokoliv! Sýrové-smetanový dipy, zeleninové omáčky… nebo třeba mascarpone pomazánka se sušenými rajčaty a ořechovým olejem ;) 
 Beáta




7 komentářů:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat
  2. To zní naprosto perfektně! Také jsem vyráběla makové mléko (samotné mě ale nijak neoslovilo), takže aspoň budu příště vědět, co se zbylou makovou hmotou). A navíc budu mít zdravé bezlepkové zobání. Já vaše stránky prostě miluju!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, a můžu použít normální mletý mák? koupený? To makové mléko děláš z mletého máku nebo celého?

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, recept je ze zbytků mletého máku. Obyčejný nemletý mák se namočí přes noc do vody, do rána nasákne vodou a pak se důkladně rozmixuje. Pak se celý hmota přecedí a zbytkem je vlastně jemně rozemnletý vlhký mák, maková pasta. Pokud se do receptu krekrů pouštíš bez výroby makového mléka, doporučuji 80 g mletého máku a 20 g vody, to by tak odpovídalo zbytuku z vároby makového mléka. Pěkný den, Beáta

    OdpovědětVymazat
  5. S mákem nekamarádím, proto jsem místo něj požila mleté mandle a je (byla :-) ) to dobrota. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Borůvko, chystám se odzkoušet spoustu receptů z Tvého blogu, který mě nadchnul. Tyto krekry jsem zblajzla prakticky na posezení celé sama. Potíž je v tom, že nespotřebuju tolik makového mléka, abych je mohla dělat každou chvíli :-)
    Přeju dobré nápady!

    OdpovědětVymazat