Letos jsme zahrádku trochu zanedbali a co jsem nezanedbali, to nám zdevastovali škůdci. Ale hokkaido se nedalo. Nepotřebovalo zvláštní péči, odporovalo mravencům i tropickým teplotám. Úroda byla překvapivá a mimo "normálních" dýni se objevil i obr.
Když jsem dělala knedlíky hokkaido, už mi bylo jasné, že je kombinace dýně, vajec a mandlí atraktivní a má vlastnosti, které se dají využít i jinde. Zatím hraju bezpečně, do těsta jsem přidala dostatečné množství kakaa, aby nebyla oranžová barva poznat a neřekla jsem, co jsem to provedla. Z mé strany úspěch, ale znáte to, konzervativní publikum je občas skeptické, proto jsem je nechtěla strašit. Byla jsme zvědavá, co řeknou, když neznají tajemství jemného šťavnatého těsta. Nikdo nic nepoznal ;)
Výsledek je pro mně neuvěřitelný. Našla jsem způsob, jak péct bezlepkovou buchtu bez velkého množství ořechů. Jsme na dobré cestě, snižujeme cukry a nepřejídáme se ořechů. A přitom se zachová chuť, a to je to nejdůležitější!
Recept na 12 mini bábovek/muffinů:
300 g pečené dýně hokkaido (nakrájené na kostky)
50 g mandlí
2 vejce (měla jsem v ledničce zbytek bílků, tak jsem použila 3 bílky a jeden žloutek, myslím, že je to v tomto případě celkem jedno)
40 g medu (jedna velká lžíce)
50 g eritritolu
50 g holandského kakaa
vanilka
špetka jedlé sody
Pokud máte doma mixér s větší nádobou, ušetříte si část mytí nádobí. Vše jsem jen naházela do mixéru a důkladně rozmixovala. Bez moderní techniky to ale taky jde zvládnout: rozmačkejte dýni, přidejte med a vejce a snažte se zamíchat tak důkladně, ať dostanete homogenní hmotu. Pak přidejte ostatní suroviny, zamíchejte a je to.
Těsto jsem rozdělila do silikonové formy a zbytek do muffinových košíčků. Možná je to papírem, co používám, každopádně nedoporučuji těsto rozlít do papírových košíčků. Ze silikonové formy jsem bábovičky vybrala bez problém. Pečeme na 170 stupních, dokud se na párátko nic nenalepí.
Těsto mi připomíná trochu brownies, tak se pustím do dalšího experimentu, jak ho o kapku vylepšit :)
Ahoj, dali by se něčím nahradit mandle? Bohužel nemůžu ořechy vůbec. Díky :)
OdpovědětVymazatUž jsem tento recept upekla i se strouhaným kokosem. Na kokos máš taky alergii?
OdpovědětVymazatTrochu kokosu by asi šlo, ale není to uplně ideální pro mě. Něco zkusím vymyslet čím to spojit. Jinak moc pěkný recept.
OdpovědětVymazatKolik másla je třeba přidat do těsta? V seznamu ingrediencí ho nevidím :-).
OdpovědětVymazatJinak moc děkuju za úžasný blog, už jsem podle Tvých receptů vařila i pekla a vždy se povedlo!
Nikola
Ahoj Nikola, do tohoto zrovna není potřeba přidat máslo, pekla jsem jinou variantu této buchty s čokoládou, kokosem a máslem, tam to bude potřeba :)
OdpovědětVymazatDěkuji, to jsem ráda, že se vše vždy povedlo :) Beáta
Pokud ti nevyhovuje ani kokos, nedávala bych tam vůbec nic. Bude to vláčnější, ale jinak si myslím, že do dopadne moc dobře :)
OdpovědětVymazatSuper, nějakou dýňovou bábovku jsem zrovna chtěla zkusit, tak se ušetřím experimentů :-) Díky!
OdpovědětVymazatDobrý den , mohu se zeptat ?? Není mi moc jasný pojem "pečené dýně" ... jsem kuchařský začátečník . Prosím o podrobnější postup - tzv. jako pro blbce :-D . Předem děkuji a přeji hezký den .
OdpovědětVymazatAhoj Začátečníku :) Omlouvám se, byla jsem líná rozepisovat se. Dýni hokkaido jsem oloupala, vydlabala, nakrájela na kostičky a rozložila na pečící papír. Strčila do trouby a pekla na cca 170 stupních dokud dýně nezměkne. Je to výborný základ pro krémovou polévku, pro pyré nebo pro dýňovou buchtu ;) Pěkný den, Beáta
OdpovědětVymazatMockrát děkuji za postup , už se těším , až recept vyzkouším ... Hezký den .
OdpovědětVymazatDobrý den, upekla jsem, jsou dokonalé :-) díky.
OdpovědětVymazatVčera jsem upekla, ale místo eritritolu, který jsem nesehnala použila stevii a je to hrozně sladké. Poletí do koše, ale je toho škoda, konzistence je super :). Na Apetit pikniku mi tento recept velmi chutnal :).
OdpovědětVymazat