Stránky

pondělí 13. ledna 2014

Bezlepkové palačinky z kaštanové mouky



Recept, který určitě najde fanoušky všude: palačinky. Jako nejlepší se zdálo použít kaštanovou mouku. Má jemnou ořechovou vůni a chutná sladce, a taky hodí k jakékoliv náplni. Těsto je jemné, palačinky jsou tenké, pružné, netrhají se, no prostě úspěch :) 

2-3 porce (6 kusů):
1 vejce
20 g xylitolu
10 g medu
2 dl sodovky
kokosový tuk na smažení (nebo jiný dle chuti)

pozn.: pokud používáte cukr, použijte 40 g cukru

Těsto jsem důkladně zamíchala, pokud vzniknou menší hrudky, stačí trochu rozšlehat. Pekla jsem na teflonové pánvičce lehce vymazané kokosovým tukem. I tenčí palačinky jsou pružné, pracuje se s nimi stejně jako s moučným těstem. 

Náplň jsem teď zvolila tvarohovou s rozinkami a citronem (není paleo).


Kaštanová mouka

Vyrábí se jemným mletím sušených kaštanů. Jedná se o lehce stravitelnou jemnou mouku, která se uplatní jak u sladkých, tak slaných receptů. Neuvěřitelné, ale nejedná se o novinku naší doby, v Italii je známá několik století a ve středověku konkurovala pšeničné mouce. Ve Francii je častou ingrediencí pekařských výrobků. Oproti mletým ořechům má nízký obsah tuku, glykemický index je kolem 65. Není to zrovna nízká hodnota, ale oproti běžným moukám se jedná o rozhodně nižší hodnotu (GI 85 až 95). Je přirozeně bezlepková a bohatá na vlákninu (10,58%) a vitamín C. Mouka je vhodná pro bezlepkovou, paleo a SCD stravu. Odkaz na stránky společnosti ADVENI, další informace o kaštanové mouce.


17 komentářů:

  1. super ďakujem, vyskúšam a napíšem ako mi vyšlo

    OdpovědětVymazat
  2. Sú veľmi dobré, chutné, naozaj sa robia ľahko, nelepia.

    OdpovědětVymazat
  3. jééé, díky, moc ráda je vyzkouším:-) Neznáte žaludovou mouku? Byl by moc hřích jí nahradit kaštanovou, když ji nemám po ruce?

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, nikdy jsem o ní neslyšela :) Kde jste k ní přišla? Já myslím, že by to mohlo fungovat, je potřeba tomu dát šanci ;)

    OdpovědětVymazat
  5. úplně náhodně ve zdravé výživě... vyzkouším a dám pak vědět :-)

    OdpovědětVymazat
  6. vyzkoušeno - mouky nahrazeny žaludovou a rýžovou v poměru 1:1 - těsto fajn, dobře se s ním pracuje, palačinky moc dobré(žaludová mouka je hodně výrazná, tak se připravte:), mnohem sytější než klasické a zatím byly nejlepší s povidlím

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za tip :) Budu vyhledávat, snad budu mít štěstí, jsem moc zvědavá, jaká asi může být :)

    OdpovědětVymazat
  8. http://www.bioobchod.cz/mouka-zaludova-bio-500g/d-80455/

    chuť je aromatická, trochu ořechová se stopami tříslovin ale ne hořká ...myslím, že je přímo předurčena na perníčky:)

    OdpovědětVymazat
  9. vau, tu musím vyzkoušet :) děkuji za odkaz

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, právě jsem odzkoušela a jsou výtečné. Já jsem doposud byla zvyklá dělat palačinky z plantainové mouky, která není bohužel zatím u nás k sehnání, tak si ji objednávám z Německa, ale z kaštanové jsou zase trochu jiné a taky výborné. Zkoušela jsi Beáto vařit z plantainů? Po dlouhé době jsem je sehnala v Brně v Globuse, tak se chystám vyzkoušet tento chleba http://passionatepaleo.blogspot.cz/2013/10/this-is-amazing-no-really-you-need-to.html
    Hana

    OdpovědětVymazat
  11. ...Spoustu receptů z plantainů jsem objevila i zde: http://purelytwins.com/category/plantain-recipes/
    nakoupila jsem si jich hromadu, tak teď budu zkoušet ;-) H.

    OdpovědětVymazat
  12. Hani, to neznám, co to je? Zkouším to přeložit a nevím, zda jsem to pochopila dobře. Google mi to překládá tak, že by se mohlo jednat o psyllium, je to ono?

    OdpovědětVymazat
  13. Máš pravdu, je to asi i název pro psylium nebo jitrocel, ale v tomto případě se jedná o zeleninový banán - plantain. Když jsem obhlížela zahraniční paleo blogy, našla jsem spoustu receptů...naslano, nasladko - záleží jsetli je slupka zelená = nezralé, nebo žlutá až černá = zralé(sladké). Já jimi už dlouho nahrazuji brambory, dělám si z nich pyré, ale výborné jsou pečené jako hranolky. Když si zadáš na ThePaleoMom "plantain" je tam taky několik receptů, např na lasagně. Přijde mi, že využití je obrovské. Používám z nich i mouku, kdysi u nás k sehnání jako harina de platano zde:http://www.viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=147, ale je už dlouhodobě nedostupná, tak si ji objednávám z Německa jako Kochbananenmehl: http://www.hanneforth.de/index.php/mehle/kochbananenmehl-glutenfrei-milch-laktosefrei-1.html
    Výborné jsou z ní snídaňové kaše,pudinky, ale má dobré vlastnosti na pečení i bez vajec. Zkouším z ní kváskový chleba a různé "sladké" chelbíky
    Přidje mi, že tento druh banánů a mouky u nás ještě čeká na větší objevení ;-)Hana

    OdpovědětVymazat
  14. Teda Hani! Děkuji, člověk se učí něco úplně nového každým dnem. Zní to parádně, taky si to budu muset zapsat, určitě to stojí za vyzkoušení. Je sice pravda, že dieta SCD konzumaci nezralých banánů nedoporučuje, zralé jsou údajné pro trávení nejvíce šetrné. Předpokládám, že ta mouka bude s vyšším obsahem škrobu a to naznačuje výborné pekařské vlastnosti, což znamená, že máme další ingredienci vhodnou na zdravé bezlepkové pečení ;) Pokud by ses chtěla podělit o nějaký recept/fotky, neváhej, ráda bych tvůj recept zveřejnila :)

    OdpovědětVymazat
  15. Hezký den, žaludovou mouku měli i na Olomoucké v Brně na tržnici.

    OdpovědětVymazat