Stránky

neděle 26. ledna 2014

Kaštanovo-lněné šátečky

orechove satecky bez lepku paleo


Recept je šťastná jednosměrka nevydařeného pokusu na bezlepkové křupavé housky. Desátý pokus ale přinesl převratné zjištění: těsto, které se snažím upéct jako housku, má perfektní vlastnosti pro jiný účel. Tak vzniklo těsto na bezlepkové šátečky, které je překvapivě jednoduché, z přirozeně bezlepkových surovin, bez vajec a škrobů.

Na 6 šátečků:

50 g mletých lněných semínek
30 g medu
75 ml vlažné vody
špetka jedlé sody

Připravíme si plech s máslovým pečícím papírem a zapneme troubu na 150 stupňů (horkovzdušná funkce). 
Lněné semínka můžeme rozemlít pomocí mixéru nebo mlýnku. Kaštanovou a lněnou mouku smícháme s jedlou sodou, přidáme med a zalijeme vlažnou vodou. Důkladně zamícháme a necháme pět minut odpočívat. Hustou lepkavou pastu rovnoměrně rozetřeme, snažíme se vytvarovat co nejtenčí obdélník, o rozměru minimálně 15 x 20 cm. Pečeme v troubě 4 minuty, aby se těsto spojilo. 

Mezitím si připravíme náplň, já zvolila mleté ořechy s meruňkovou marmeládou a švestkovou povidly s mletým mákem.

Pak plech vytáhneme z trouby a  těsto ihned nakrájíme na šest čtverců. Čtverce naplníme libovolnou náplní a protilehlé rohy spojíme. Těsto je dostatečně lepkavé a pružné, nerozpadne se. Pomažeme žloutkem (pokud vám vejce vadí, tento krok můžete vynechat). Pečeme dalších 15 minut. 

Chuť šátečků připomíná celozrnné pečivo, až na ten drobný rozdíl, že jsou tyto šátečky opravdu celozrnné a zdravé ;)


Pozn.: Informace o lněných semínek z pohledu SCD diety. Dle výzkumu Elaine Gottschall konzumace není povolena, vysvětlení je ale zajímavé, rozhodnutí je na vás.

bezlepkove orechove satecky

bezlepkove orechove satecky paleo

bezlepkove orechove paleo satecky

paleo bezlepkove orechove satecky

19 komentářů:

  1. Vypadá to mco dobře, musím vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm..taky vyzkouším. Já z kaštanové mouky taky ráda experimentuju, minulý týden se mi z ní podařil "tažený" jablečný závin:vajíčko jsem nahradila rozmixovyným zralým avokádem,které těsto krásně zvláčnilo, k němu vmíchala kaštanovou mouku, lžíci maniokové,lžíci kokosového oleje, špetku soli a neslazenou jablečnou šťávu (ovocňák) nebo vodu, aby vzniklo vláčné těsto. to jsem mezi potravinovou fólií vyválela, naplnila jablky, skořicí, ořechy a hrozinkami a zabalila, upekla a bylo to výborné, sladké, přitom bez přidaného cukru. Hana

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, avokádo do těsta, to jsem ještě nezkoušela :) děkuji za recept ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypada to moooc pekne :) hned mam chuht

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě vyzkouším, jenom sehnat tu kaštanovou mouku:) A jak děláš ty náplně? :) Jsem na ně trochu levá, tak by mi moc pomohla kdyby jsi mi dala tip jak na ně:)

    OdpovědětVymazat
  6. Náplň není žádná věda :) jedna je meruňková marmeláda s mletými vlašskými ořecha a druhá je švestková povidla s mletým mákem. Určitě se ti povedou ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju spíš jsem se ale chtěla zeptat, ty dělá určitě merunkovou marmeládu domácí vid? a povidla asi také ne?:) jak je děláš?:)

    OdpovědětVymazat
  8. Aha :) Povidla je od babičky, bez cukru, obsahuje pouze švestky. Meruňkovou jsem dělala já, je doslazena medem. Na marmeládu bez cukru existuje jednoduchý trik: Sušené ovoce namočit na několik hodin do vlažné vody, pak je opláchnout a rozmixovat ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Po 1. na čom Bea vážiš také malé množstvá?
    po 2. lepilo a trhalo sa mi to. Ledva som papier na pečenie odrhla. Škoda že neviem priložiť fotku- to je pohľad iba pre odvážnych. Chutia dobre, len sa musia jest lyžičkou

    OdpovědětVymazat
  11. vypadaju super skúsim upiecť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tebe zajtra jeden s tych lepsich donesiem

      Vymazat
  12. Janka, to mi je líto :(

    Používám obyčejnou kuchyňskou váhu a peču vždy menší množství, pro dva nepotřebuji celý plech.

    Povedlo se ti lněné semínka důkladně rozemlít? Vážou vodu a tím se pak těsto nelepí a krásně při pečení vyschne, nerozpadá se.

    OdpovědětVymazat
  13. Druhý pokus už dopadol lepšie. Ale stále sa mi cesto trhá a nedrží v kope ked chcem zabaliť plnku. Chuť je na 1. Skúsim ešte raz :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den. Lněné semínko melete na masomlýnku nebo mixujete v mixeru? Děkuji Terez.

    OdpovědětVymazat
  15. Těsto je velmi dobré (i s datlovým sirupem místo medu), ale náplně se mi nepovedly a zkazily chuť šátečků. Naštěstí je jich pouze šest.

    OdpovědětVymazat
  16. Nějak mi nesedly povidla s mákem. Příště dám jen povidla. A meruňkovou jsem nedělala podle Tebe, ale zbyla mi z jiného receptu, a to k těm šátěckům prostě nešlo. Ale to nevadí. Vynahradila jsem si to mnohonásobně pečením lněných houstiček, miluju je! :-)

    OdpovědětVymazat