Bezlepkový dort se sestavuje naprosto stejně, jako lepkový: potřebujete chutný korpus, lahodný krém a nápad, jak ho ozdobit.
Tak prosím, moje včerejší rychlovka:
Kakaový korpus (paleo):
3 vejce
80 g mletých mandlí
2 velké lžíce kakaa
2 velké lžíce medu (sladidlo dle vaší chuti)
špetka jedlé sody
vanilka
Použila jsem dortovou formu o průměru 24 cm. Recept je hodně podobný receptu na kakaové řezy.
Zapneme troubu na 160 stupňů, ať se rozehřeje. Připravíme dortovou formu s máslovým pečícím papírem.
Žloutky rozšleháme s medem a s vanilkou. Přidáme mandle, kakao a jedlou sodu. Důkladně zamícháme a postupně přidáváme sníh z bílků. Rozlijeme na máslový pečící papír a pečeme dokud se na špejli nic nenalepí.
Smetanový krém (SCD):
400 g domácí kysané smetany (nebo jiné s co nejvyšším obsahem tuku, pozor, kupovaná smetana není SCD)
med dle chuti (jiné sladidlo)
Smetanu scedíme přes sýrařské plátno nebo čistou utěrku, vymačkáme z ní zbytečnou vodu, pokud máte čas, nechte odkapat. Dostanete vlastně smetanový krém.
Do odkapané smetany zamícháme med a krém natřeme na vychlazený korpus. Šoupneme do ledničky.
Čokoládová poleva:
2 lžíce datlového sirupu (nebo medu)
1 lžíce kakaa
Zamícháme a pokapeme ní dortík.
Zdobíme malinami nebo jakýmkoliv ovocem dle chuti. Působivé a lahodné :)
Vysvětlení: Celý dort je SCD, korpus je paleo :)
vypada opravdu moc dobre
OdpovědětVymazatděláš si srandu??? To je pecka! Nejvíc!
OdpovědětVymazatDokonalá fotografie, úplně vybízí k ochutnání.
OdpovědětVymazatÚplně jsem zapomněla napsat, že jsem v létě tenhle báječný dortík dělala, jen na vrch jsem dala různé ovoce (čerstvé broskve, višně a rybíz) a přelila jablečnou želatinou. A když jsem dala tchyni kousek na ochutnání, tak si ho vyžádala k narozeninám. Strašně moc jí chutnal a nám taky, tak ještě jednou děkuju a dnes se do něj pouštím znovu, tak doufám, že se mi povede :-)
OdpovědětVymazatHmmmmmm, ta želatinová verze musela být báječná, strašně dlouho jsem takový dortík neměla :)
OdpovědětVymazat