Stránky

čtvrtek 4. října 2012

Revoluční housky - bez lepku a bez škrobu


revolution




Na bezlepkové dietě je nejtěžší najít náhradu za pečivo. 
Moukám ze škrobu a rýže se vyhýbám, bezlepkové polotovary nekupuji. Někomu tyto produkty sednou, mně moc ne. Pečivo jsem proto ze začátku raději úplně vynechala. Chleba pečeme, bulky/rohlíky ale nějak neřešíme. 

Na internetu jsem narazila na "revolution rolls", tedy revoluční housky. Jsou základním receptem Atkinsovi diety a obecně patří k oblíbeným receptům Low carb jídelníčku (strava s nízkým obsahem uhlohydrátů).

Hledala jsem recept, který obsahuje základní jednoduché suroviny a který je nenáročný na přípravu. Chuťově bych housky přirovnala k toustovému chlebu, ten je tak nadýchaný, trochu sladký. 

Tento recept jsem pekla již dvakrát, a tehdy skončilo všechno v odpadovém koši. Ne proto, že by to bylo něco extra těžkého, jen jsem spěchala a řekla jsem si, že se nic nestane, když nebudu postupovat dle pokynů. Pokud budete dodržovat níže uvedené kroky, housky se vám povedou, nebojte se :)

Na 6 housek: (6 půlek)
3 vejce
150 g pomazánkového másla (nebo domácí smetany, důkladně vymačkané)
Pár kapek jablečného octu
1 malinká lžička medu
sůl

Důležité je, aby jste použili hutné pomazánkové máslo. Žádné vlhké smetanové pomazánky. Já jsem použila Choceňské, pak i domácí smetanu s obsahem tuku 20 % důkladně vymačkanou přes sýrařské plátno. Důkladně, teda myslím opravdu důkladně. Plátno jsem několikrát otevřela a promíchala jsem smetanu, protože i když byla hmota na povrchu suchá a hutná, uvnitř bylo ještě dost vody. Takže pamatujte: použijte kvalitní husté pomazánkové máslo nebo důkladně vymačkanou smetanu s vysokým obsahem tuku. V obou případech se recept povedl.

Krok č. 1.
Zapněte troubu na 150 stupňů, ať se krásně rozehřeje a připravte si plech s pečícím papírem.

Krok č. 2.
K bílkům přidejte ocet a ušlehejte sníh. Ocet pomáhá udržet konzistenci sněhu déle. Originál receptu doporučuje prášek z vinného kamene, ten jsem ale doma neměla. Tím se docílí nadýchanějších housek. 

Krok č. 3.
Ostatní ingredience rozšlehejte a opatrně přidejte sníh. Těsto rozdělte na pečící papír na 6 housek, snažte se vytvořit vysoké kopečky (viz video níže). Pečeme na 150 stupních cca 45 minut, záleží na troubě, klidně i déle. Housky nejprve nakynou, pak trochu splasknou, docela se rozlezou. Neotevírejte troubu, dokud nejsou hotové, tedy dozlata upečené a suché.

Příště vyzkouším vinný kámen, díky kterému housky zůstanou vysoké. Ale i tak jsou fajn, na sendvič jsem poskládala dvě housky.

Před tím, než se pustíte do pečení, podívejte se na připojené video na konci článku. Opravdu to není těžké, jen se musíte držet postupu. A proč jsou tyto housky lepší, než kupované bezlepkové pečivo? Jsou levné, obsahují běžné suroviny, recept neobsahuje škroby a dlouhý seznam přídavných látek.

bezlepkova

houska








28 komentářů:

  1. jupiiii, uz se nemuzu dockat az je vyzkousim! diiiky moc za tento recept! skrobove pecivo uz nemuzu ani videt! lucie

    OdpovědětVymazat
  2. tak jsem je zkusila, jsem v zahranici, takze jsem nemela moznost sehnat chocenske maslo, tak jsem to nahradila philadelphii kremovou. vinny kamen jsem doma mela a nevedela jsem kolik ho mam dat, tak jsem dala pul lzicky, ale pak jsem nakonec zapomela pridat med nebo sladidlo, takze se reakce s tim kypricim prackem stejnak nezdarila a vysledek byly nizke placky, ale siiiilene dobre. ta kombinace toho syru a vajicek je super. jeste se muze dat na vrch sezam nebo nastrouhany syr typu parmezan a zadny sendvic nepotrebuju delat, jsem je snedla jen tak :o)) akorat teda se fakt musi pect tech 45 -55 min (zalezi na troube) zdaly se mi hotove po 30 min, ale ve vnitr byly jeste "mokre" a nemely chlebovou strukturu, ale byly taky dobre :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie to jsem moc ráda, že ti housky chutnají. Chuťově opravdu nemají chybu, přípravu si člověk nacvičí a pak to už jde rychle a úspěšně :) i když se po 30 minutách zdají hotové, na dotek jsou ještě měkké, neoplatí se spěchat. Posypat něčím je dobrý nápad, díky. O víkendu jsem je otestovala, byla jsem na dvoudenním výletě a udélala jsem obložené housky, v ledničce vydrží a i chuťově jsou skvělé, pro mně No 1. pečivo. Vinný kámen by měl pomoct udržet bílky tvrdé i během pečení, příště to už vykoumám, ale jsou dobré i placaté.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj dnes jsem housky vyzkoušela a měla jsem z toho stejné placičky jako ty na obrázku. Kde jsem udělala chybu netuším. Vinný kámen jsem měla a husté pomazánkové máslo také. Možná by to chtělo dát něco jiného místo toho másla. Třeba tvaroh? Nebo lučina? Myslíš že by to s tím šlo?

    OdpovědětVymazat
  5. Pekla jsem je několikrát, vyzkoušela jsem ocet, vinný ocet, sníh šlehaný rychle, sníh šlehaný pomaleji, opravdu jsem opatrně přidávala sníh, aby jsem vzduch nevytřepala z těsta. Zkoušela jsem domácí smetanový krém a kupované pomazánkové máslo. Přesto je mám pořád placaté :) Mně to nevadí, protože jsou chuťově opravdu výborné a když chci sendviče, použiji prostě dvě placky. Pokud se ti to povede s tvarohem, dej prosím vědět. Ale s tvarohem opatrně, ten je občas vlhký, nejprve bych nechala odkapat, ať tam zas nedělá problém ta voda.

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec mi nevadí, že nejsou nadýchané jako na videu. Je to možná i dobře aspoň se to lépe jí :) strašně moc jsem si pochutnala a pokud do těsta přidáš malinko víc medíku a špetičku skořice pak je to vynikající s nějakou sladkou pomazánkou třeba tvarohovou...Děkuji za receptík placičky se staly součástí mého bezlepkového jídelníčku :)

    OdpovědětVymazat
  7. A ještě k tomu chutnají i dobře :)

    OdpovědětVymazat
  8. Včera jsem vyzkoušela a vyšly mi z toho vaječné placky. V původním receptu je jako ingredience psán krém na zubní kámen, to má být vinný kámen? Kde ho seženu. Pomóóc, chci taky housku.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to mi je moc líto :( Vinný kámen nepovažuji za potřebný, doteď jsem placky nikdy nepozila, nevím, kde se stala chyba. Byla trouba předehřátá? Plech s houskama by se měl ihned strčit do předehřáté trouby. Fak nevím :(

    OdpovědětVymazat
  10. Piekla som ich vcera vecer- a nezdali sa mi. ALE dnes som si ich vzala do prace a skvelé sú. Určite ich nerobím posledný krát.
    Vdaka

    OdpovědětVymazat
  11. Holky, děkuji za recept. Housky jsou krásně nadýchané, ale místo vinného kamene jsem použila prášek do pečiva. Mělo by to být to samé, jen vinný k. je zdravější. Místo pomaz. másla jsme dala Kiri, ale jen 90g - tak bylo ve videu. Takže recept trochu pozměněný, ale funguje.

    OdpovědětVymazat
  12. Skvelé sú :-) Pečiem ich stále na ranajky ako pečivo

    OdpovědětVymazat
  13. To jsem ráda :) Taky si myslím, že je to zatím nejlepší bezlepkové pečivo.

    OdpovědětVymazat
  14. Večer jdu na ně, hrozně se těším , normální škrobové pečivo mi vůbec nedělá dobře :-) vypadá to skvěle, dám vědět jak dopadl

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím, ráda se i já podělím se svou zkušeností. 1 pokus: dle vašeho recepisu, výsledek no, skončili v koši. Sic se povedly, ale ta pachuť byla po mě absolut nepřijatelná. 2 pokus: prošmejdila jsem zahraniční servery, které uvádějí 3 lžíce smetany, tvarohu, takže i já šla do toho tvarohu, klasika v kelímku, polotučný. Smíchat ingredience 3 žloutky, PDP nebo soda, 1/2 lžičky ovocného cukru nebo medu, 2L tvarohu, špetička soli, bílky dala jsem pár kapek citronu, špetku soli, vyšlehat bílky a to opravdu důkladně. Mezitím se hřála trouba na 150 st., smíchat, a to do bílků směs se žloutky, jemně. Plech, peč. papír, 6 kopečků, za cca 35 min. hotovo. Chutnají se slaným, ale i s medem. Jinak děkuji za nápad. Zkusím příště se smet. sýrem, ochutit cibulí apod.

    OdpovědětVymazat
  16. vzhledově se moc nepovedly :p ale chutově výýýborné, určitě se k nim budu varcet :-))

    OdpovědětVymazat
  17. Velmi děkuji za nápad, housky se povedly, byly i docela vysoké, konečně po dlouhé době jsem si pochutnala na pečivu. Pocit, že se cpu škrobem mi taky nedělá moc dobře. Dnes jsem zakoupila mascarpone a co nejdřív vyzkouším recept znova.

    OdpovědětVymazat
  18. To jsem zvědavá, dej pak vědět. S mascarpone jsem je ještě nepekla :) Jsem překvapená, jak často se setkávám s problémem škrobů. Není žádnou novinkou, že přecpávat se kukuřičným škrobem není žádná cesta ke zdraví, ale nevěděla jsem, že škroby tak často způsobují těžký žaludek a další nepříjemné příznaky. Díky bohu, alternativ je spousta. Všem vyhovuje něco jiného :)

    OdpovědětVymazat
  19. Dnes jsem je zkusila znova s mascarpone a řekla bych že oproti pomazánkovému máslu minule to není žádný rozdíl, takže zůstanu u levnějšího pomazánkového másla :-)
    Jsou výborné, zkusila jsem jich pár zamrazit pro případ nouze.

    OdpovědětVymazat
  20. Mne sa podarilo zabudnut na zltka :D Takze som si nechtiac urobila nizkotucnu verziu :P avsak chutili aj tak celkom dobre a dali sa zapiect so syrom v toustovaci. Vdaka za recept.

    OdpovědětVymazat
  21. Housky tedy u mne se tomu nedá říkat housky vždy se mi to slije do jedné placky :( jinak je to chuťově výborné, zkusila jsem choceňské pomazánkové máslo s česnekem a bylinkami, ale nevím proč se mi to vždy rozlije? Poradíte někdo?

    OdpovědětVymazat
  22. Dnes jsem také vyzkoušela upéct housky. Použila jsem hutné pomazánkové máslo, prášek s vinným kamenem a housky se rozlily na placky a spojily se. To by až tak nevadilo, ale houska bych tomu fakt neříkala. Je to měkké, jako buchta, trhá se to a chuť to má takovou nijakou, no s houskou to nemá nic společného. Pro mě je to nepoživatelné.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  23. Dnes jsem také vyzkoušela upéct housky. Použila jsem hutné pomazánkové máslo, prášek s vinným kamenem a housky se rozlily na placky a spojily se. To by až tak nevadilo, ale houska bych tomu fakt neříkala. Je to měkké, jako buchta, trhá se to a chuť to má takovou nijakou, no s houskou to nemá nic společného. Pro mě je to nepoživatelné.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  24. Dělala jsem dneska z mascarpone, sice se mi také slily ale jsou naprosto geniální :) díky za recept

    OdpovědětVymazat
  25. mockrát děkuji "veselé borůvce" za zveřejnění tak super receptu :) s přítelem jsme na takové nízkosacharidové dietě a už nám chybělo dát si kousek pečiva a tohle je prostě super, koupila jsem jedno pomazánkové máslo zn. Clever v Bille a jedno Kiri. Musím říct, že to pom. máslo Clever je velice hutné, takže asi splňuje, ale taky se mi housky slily v jednu placku, tak jsem to asi po půl hodině vytáhla, potřela kečupem, naskládala salám, posypala nastrouhaným sýrem a dala ještě pizza koření, dala zapéct, no a měli jsme úžasnou pizzu :))) teď podruhé jsem dala celý prášek do pečiva s vinným kamenem do těch žloutků a hodně si hrála s mícháním sněhu do zbytku surovin a už se mi kopečkují :)

    OdpovědětVymazat