Přiznávám se, ačkoliv máme pro zdravou výživu nadšení, měli jsme svoje neřesti. Největší byla asi zmrzlina. Jednou jsem ale zbytek zmrzky zapomněla vložit zpátky do mrazáku a ráno jsem si slíbila, že si zmrzlinu nikdy více nekoupím. Jak roztála, pěna z rostlinného tuku zachovala tvar, jen z ní vytekla voda a lepkavá hmota. Bylo to opravdu nechutné a bylo vidět, že je plná chemie. Ne že bych neuměla číst, ale člověk si občas neuvědomuje, že smetanové krémové produkty nemusí obsahovat smetanu, že jsou plné náhražek a aditiv. Představujete se ovoce, vanilku, smetanu a ono je to vlastně kukuřičný sirup s rostlinným tukem, který vedle krávy ani nestál.
Zmrzlina se u nás pak objevila na první večeři Restaurant day Brno, ale v úplně jiné podobě: domácí, plná vanilky a kokosového krému, lahodná a krémová.
Recept je poměrně jednoduchý. Musím se ale přiznat, že jsem sama neochutnávala, do července jsem na Whole30 a svoje rozhodnutí beru vážně. Naštěstí mám chutě dávno za sebou, tak mi nedělá problém připravit něco ostatním. Nebojte, testovací četa byla přísná :)
Ingredience:
1 l kokosového mléka (nejlepší je Alroy-D, v Brně koupíte na vietnamské tržnici na Olomoucké)
10 žloutků
minimálně 150 medu (nebo jiné sladidlo dle chuti)
1 vanilkový lusk
Připravte si do většího kastrolu (5 l) s horkou vodou (1 l) menší kastrol (cca 3 l) a ohřívejte nad mírným ohněm. Nechte roztát kokosové mléko a přidejte rozkrojený vanilkový lusk a vyškrábanou vanilku. Připravte si 10 žloutků a našlehejte je, mezitím ale kontrolujte i kokosové mléko. Když se z kokosového mléka začne odpařovat (v žádném případě ale neuveďte do varu!), dvě naběračky horkého mléka našlehejte do žloutků a opatrně je pak za stálého šlehání přidávejte do horkého mléka. Doslaďte, ochutnejte a nepřestávejte šlehat. Já jsem měla pomocníka, abych mohla neustále šlehat. Po 2-3 minutách stáhneme z ohně a šleháme dál ještě deset minut. Rozlijeme do plastové dózy a vložíme do mrazáku.
Za 3 hodiny dózu vyberte a studenou (ale ještě pořád ne tuhou) směs rozmixujte. Vraťte do mrazáku na další dvě hodiny. V ideálním případě se zmrzlina rozmixuje co 2 hodiny, ale pokud ji necháte přes noc v mrazáku a následně mixujete každé dvě hodiny, taky se nic nestane. Zmrzlina je hotová, dokud je dostatečně tuhá, ale i krémová a není ledová (rozmixovat cca 3-4x).
Žádné komentáře:
Okomentovat