Ve stopách Ferrisse zkouším jeho recepty. Čtyřhodinový šéfkuchař je opravdu bohatou inspirací, kupodivu i pro ten můj striktní jídelníček, který jsem poslední dobu přestala vůbec vnímat a řešit, prostě jsem se s ním sžila, což znamená, že je bez stresu a plánování.
Je zajímavé zjistit, jak jsou naše předsudky nepravdivé. Přiznávám se, kuřecí prsa moc nekupuji, nechápu jejich zbožňování, v porovnání s ostatními druhy je to suché maso bez chuti. Klíčovou je ale příprava, a pokud postupujete dobře, i kuřecí prsa zůstanou šťavnaté a chutné. Můj vlastní objev je elektrický gril, na kterém griluji všechno bez tuku a objevuji nové rozměry chuti a textury. Vyzkoušejte to: kvalitní maso na suchou plotýnku grilu, bez koření a dosolit stačí před podáváním.
Druhý postup na přípravu jsem si zjistila z Ferrissovi knihy: dušení v páře. Pokud si říkáte, "kuřecí prsa bez koření a ještě k tomu v páře, to je snad vtip!", já vás chápu. Ale funguje to!
Recept na čínské kuře jsem si samozřejmě trochu upravila, moje varianta pro 2 osoby:
2 porce kuřecích prsou bez kosti a kůže
2 ks čínské zelí bok choy (vřele doporučuji vietnamskou tržnici v Brně na Olomoucké)
omáčka:
olivový olej
citron
čerstvý nastrouhaný zázvor
nadrobno nakrájená šalotka
Budeme potřebovat větší kastrol s parní vložkou. Na spodek kastrolu si připravte tolik vody, aby vložka zůstala ještě suchá. Uveďte do varu.
Na vložku poskládejte kuřecí prsa a na prsa omyté a rozpůlené zelí. Zakryjte a nechte nad mírným ohněm 15 minut.
Zkontrolujte, zda je kuře hotové (rozkrojte v nejsilnějším místě). Před podáváním naservírované kuře i zelí bohatě zalijte zálivkou.
Krásný recept, zkusím v parním hrnci, musím ale nejdřív sehnat to zelí. Jindra
OdpovědětVymazatVypadá to lahodně, jen se chci zeptat - tady používají Vietnamci výraz Pak Choi(y), je to totéž, nebo jiný typ salátu? Díky a krásný den! Jana
OdpovědětVymazatMělo by to být to samé.
OdpovědětVymazatProsím, kde tu seženu (v Praze) ten bok choy? Jedla jsem ho v Číne a je výborný, ale tady v ČR jsem ho zatím nikde neviděla..:-(
OdpovědětVymazatO tom, kde ho koupím také přemýšlím, asi v Sapě, nebo nějaké čínské tržnici. Myslím, že je na Dejvické ulici, teda spíš doufám, že nezmizela. Jindra
OdpovědětVymazatJá kupuji na Olomoucké na tržnici.
OdpovědětVymazatSlečno borůvko, vy se stravujete jen podle palea?
OdpovědětVymazatMomentálně ano, jsem na jídleníčku, který je jednak paleo, dodržuji program whole30 a doporučení pro autoimunitní onemocnění.
OdpovědětVymazat