Stránky

pátek 18. dubna 2014

Dýňové bezlepkové housky




Hádejte, co bylo v Zajíci v krabici? :) Dýňová mouka! Je to jemná, moc chutná a krásně zelená mouka, která se výborně hodí na bezlepkové pečivo. 

Na 4 housky:

100 g mletých lněných semínek
150 ml vlažné vody
10 g psyllia
sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti)


Psyllium zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc odpočívat. Do rána se vytvoří hustý gel, který bude základním pojivem housek. Všechny suché ingredience důkladně smícháme a zapracujeme je do gelu. Vytvoří se nám elastická hmota, kterou rozkrojíme na čtyři porce a vytvarujeme placaté a kulaté housky (výška cca 1,5 cm). Poskládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě 45 minut na 180 stupních.
Když jsou hotové, hezky nakynou a jsou měkké, musíte je nechat úplně vychladnout. 

14 komentářů:

  1. Je možné si dýňovou mouku vyrobit? Z loupaných dýňových semínek v mlýnku? nebo se ta kupovaná nějak liší? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Ta kupovaná je extra jemná a zbavená i tuku. Jako zkusit to určitě jde a výsledek bude jistě fajn, ale ta mouka je opravdu výborná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, mozem niecim nahradit psyllium? DIky

    OdpovědětVymazat
  4. No, nápad to byl dobrý, ale mé psyllium a rozmíchané suroviny z toho udělaly po upečené něco v konzistenci cihly. Chutnalo dobře, příště budu muset dát teda o dost víc vody, ať je to trochu vláčnější než to bylo.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, já ten poměr voda/psyllium používám pořád, zatím jsem je nidky neměla tvrdé. Možná příště :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kristina: psyllium nahradit moc nejde, nic dalšího mě nenapadá. Nechutná ti, nebo nevíš, kde ho koupit?

    OdpovědětVymazat
  7. Dala jsem jen polovinu psylia a také nebyly tvrdé. Akorát jsou hrozně mrňavé. Děti jsou z nich na větvi, ale mě nějak rozměrově nestačí :-) Chuť dobrá.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou menší, protož jsou nutričně hodnotnější, rychleji zasytí :)

    OdpovědětVymazat
  9. Borůvko,
    vypadají skvěle, určitě moc ráda vyzkouším :-).
    Chci se zeptat - když mi vadí droždí a prdopeč (břicho mám jak balon či zvracím), bude psylium v pohodě? Nemáš s tím, prosím, zkušenost?

    (mmetla: bála bych se, že když přidáš víc vody, tak budou ještě víc tvrdé. Pravděpodobně to bude troubou. Borůvka už má poměry vyzkoušené a fungují. Co přidat raději lžičku oleje?)

    OdpovědětVymazat
  10. chtěla jsem se zeptat, jak odměřujete 10 g psylia? Je to třeba kávová lžička nebo dvě? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  11. Májí, psyllium se celkem dobře toleruje, je to prosté vláknina navíc, nevím o tom, že by někomu vadila.

    OdpovědětVymazat
  12. Dvě polévkové lžíce (cca), ne vrchovaté. Měřím vše kuchyňskou váhou, to je potom jednodušší :)

    OdpovědětVymazat
  13. Kristyna Kubicova, ja namisto Psyllia pouzivam chia seminka, staci je namocit cca na 10-15 minut a vytvori se z nich takove zele. Drzi i jine mouky pohromade, takze bych to vyzkousela i s tou dynovou ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím Vás, skúšali sme tento recept a výsledok bol úžasný. Ďakujem veľmi pekne, ste pre nás inšpiratívna :o))
    Jana

    OdpovědětVymazat