Stránky

pátek 7. února 2014

Mandlovo-lněné bezlepkové housky




Další houska, tentokrát dle chuti Tomáše. Díky mandlím je trochu sladší, ale v kombinaci s lněnými semínky nepřipomíná sladkou buchtu. Zevnitř křupavá, uvnitř měkká, prostě perfektní houska!

Na 4 housky:

10 g psyllia
150 g vlažné vody
50 g mletých lněných semínek
sůl
špetka jedlé sody

Podobně, jako v receptu na kaštanové housky, připravíme si nejprve gelovou hmotu z psyllia. Psyllium zalijeme vlažnou vodou a necháme, ať se přes noc vytvoří hustá lepkavá hmota. Suché suroviny zamícháme a přidáme k psylliu, důkladně vše zpracujeme. Houskové těsto rozdělíme na čtyři placaté a kulaté housky. Položíme je na plech s pečícím papírem a pečeme 50 minut na 180 stupních na horkovzdušné funkci. Opět platí, že je musíte nechat úplně vychladnout. 











13 komentářů:

  1. Super recept, tenhle je z trochu více dostupnějších surovin , což je super:) jenom nevadí když nemám speciálně tu mouku Adveni ale normální namleté mandle?:) A taky se trochu bojím toho psylia,mám trochu problémy s nadýmáním, takže se vláknině snažím vyhýbat,ale 10g na 4 housky, to není moc ne?:D:) Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že by to neměl být problém :) Vyzkoušej mandle, ta od Adveni je jemná, tak by bylo dobré ty mandle rozmixovat na co nejmenší.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrá, tak jdu připravit to psyllium a jsem zvědavá jak se zítra povedou :)!

    OdpovědětVymazat
  4. Recept se mně líbil, tak jsem housky zkusila. Jsou výborné! Díky za Váš blog, Zdenka

    OdpovědětVymazat
  5. Fantastické, nadýchané, chutné, minimum práce

    OdpovědětVymazat
  6. tak som včera vyskúšala. uplne super recept !!! su perfektné, chutné, makke, nadýchané. určite spravím znovu. dakujem za recept :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes som vyskúšala recept, no neviem kde sa mohla stať počas prípravy chyba. Pečivo po upečení vyzeralo zvonku super, no vo vnútri bol len vzduch, bolo prázdne. Môže to byť spôsobené hustotou psyllia? Alebo skôr dĺžkou pečenia? Ako spoznám, že pečivo je už upečené? Chcem vyskúšať recept znova,ale neviem čo mám urobiť inak, aby sa mi pečivo podarilo. Za každú radu budem vďačná.

    OdpovědětVymazat
  8. Hm, nevím, jak se tam tolik vzduchu dostalo. Můžu doporučit těsto zamíchat důkladně, aby bylo všude stejné konzistence. Nic jiného mě nenapadá. Doba pečení je daná, ingredience jsou přesně vyměřené. Nechala jste psyllium přes noc odpočívat, aby nasáklo vodou?

    OdpovědětVymazat
  9. Patří psylium do palea? Asi ne že? :/

    OdpovědětVymazat
  10. Už som sem písala, že môj prvý pokus nebol veľmi úspešný. Psyllium som dala napučať ráno a pečivo som robila večer. Druhý pokus bol našťastie úspešný. Psyllium som tento krát nechala napučať celú noc aj polku nasledujúceho dňa. Pečivo vyzerá aj chutí úžasne :)

    OdpovědětVymazat
  11. Mne sa stalo to iste, co tu uz niekto spominal. Pri peceni boli krasne nadychane, akonahle som ich vybrala z rury, splasli a po rozkrojeni boli prazdne, len vzduch. Nechapem, kde sa stratilo to cesto, z ktoreho boli urobene. Akoby sa vyparilo. Skusala som uz aj z tekvicovej muky a tie dopadli uplne rovnako :( Tentoraz so aj cesto miesala dokladnejsie

    OdpovědětVymazat