Rozhodla jsem se usnadnit si život. Jednak nám narostlo na naší malinkaté zahrádce takové množství dýně, že ji nemůžeme sníst najednou. A pak jsme dostali i zásoby máslové dýně a to bychom se už předýňovali... pokud něco takového lze :)
Proto jsem se rozumně rozhodla myslet na horší časy a zpracovat konzervy dýňového pyré, které se pak výborně hodí do spousty receptů na polévku, jako příloha nebo do buchty.
Dýni jsem jednoduše oloupala, vydlabala a nakrájela na větší kostky. Do hrnce jsem na 3-4 kg dýně přidala 3 dl vody a pomalu dusila pod poklicí, až dýně změkla. Trochu jsem ji pomačkala, ale kousky rozhodně nevadí.
Připravila jsem si čisté skleničky, naskládala je do pekáče s vyšším okrajem a pekáč jsem doplnila vodou. 15 minut jsem sklenice sterilizovala v troubě na 140 stupních. Do horkých sklenic jsem rozdělila pyré, poprosila pevnou mužskou ruku, aby zatáhla víčka a "pekla" jsem je dalších 15 minut. Ideální je po vypnutí trouby celý pekáč nechat v troubě, aby ochlazení proběhlo postupně, klidně přes noc. Proto je příjemné zavařování dělat večer, do rána skleničky vychladnou a víčka se na skleničky přisají. Pokud se náhoudou některé víčko nepřisálo na skleničku, skladujte v ledničce a spotřebujte během několika dní.
Hodí se do polévky, do buchty, na dort, na pyré jako přílohu nebo na knedlíky. Na buchtu nebo přílohu necháme chvilku odkapat přes sýrařské plátno.
Hodí se do polévky, do buchty, na dort, na pyré jako přílohu nebo na knedlíky. Na buchtu nebo přílohu necháme chvilku odkapat přes sýrařské plátno.
Bohužel, já teda nemám problém spotřebovat všechny dýně, takže ani zavařovat nemusím. S těma dýnovýma recepty mi tu deláš strašný chutě:D
OdpovědětVymazatTak to mi je líto, ale nemůžu přestat :) Dostali jsme 30 kg a zatím na ní mame i chuť ;)
OdpovědětVymazat