Stránky

pondělí 2. prosince 2013

Kaštanový dort s borůvkami a čokoládovým krémem



Chtěla jsem upéct zajímavý dort s lehkým piškotem a lahodným krémem. Povedlo se :) Nadýchaný kaštanový korpus, borůvková marmeláda a hebký čokoládový krém z dobošového dortu, neobyčejná kombinace. Miluji péct dorty, mohla bych to dělat každý den! Jsou tak krásné :)


Nejprve se pustíme do kaštanového korpusu:


Korpus o průměru 20 cm:

250 g kaštanového pyré (mražené nebo předem připravené pečené rozmixované kaštany)
3 vejce
40 g medu
40 g eritritolu (Co je eritritol?)

Zapneme troubu na 170 stupňů a připravíme si dortovou formu o průměru 20 cm. Já použila ocelovou nastavitelnou formu a na spodek pečící papír. Ocelová forma je v perfektním stavu, není zakřivená, proto těsto nevyteklo.
Vejce s medem a eritritolem šleháme dokud dostaneme hebkou pěnu. Přidáme rozmačkané kaštanové pyré a pečeme, dokud se na špejli nic nepřilepí.

Borůvková marmeláda:

Použijte oblíbenou borůvkovou marmeládu, nebo 300 g mražených borůvek vařit, dokud se vlhkost nevytratí. Nedoslazovala jsem, nechám to na vás dle chuti.

Čokoládový krém:

Poloviční dávka z receptu na dobošový čokoládový krém.

4 vejce
100 g medu
100 g eritritolu se stevií (koupíte v DM)
235 g másla
vanilka
35 g kakaové hmoty
35 g kakaového másla
200 g kvalitní hořké čokolády (Lindt 90 %)

Nad vodní lázní necháme roztát čokoládu, kakaové máslo a kakaovou hmotu, pozor, ať není příliš horké. Máslo vyšleháme s vanilkou. 2 vejce a med s eritritolem ohřejeme, dokud tekutina nezačne být horká. Důkladně šleháme a v momentě, kdy se dostatečně ohřeje, stáhneme ze sporáku. Šleháme, dokud nedostaneme lehkou světle žlutou pěnu. Chvilku to potrvá, mějte trpělivost :) Během šlehání vaječnou pěna vychladne, můžeme ji postupně přimíchávat k máslu. Nakonec přidáme tekutou kakaovou hmotu a rozšleháme. Dostaneme nadýchaný luxusně čokoládový lesklý krém.

Pokud toužíte po originálním krému s cukrem, podívejte se na původní recept Dobošového dortu.


Sestavení:

Těsto rozřežeme na dvě patra, na první vrstvu natřeme borůvkovou marmeládu, pak čokoládový krém. Následuje druhá, poslední vrstva a celý dort natřeme krémem.



Blížíme se ke konci poznávání maďarských vín od Vinorum. Předposlední dezertní víno je jedinečné. Tokaji Hárslevelű od vinařství Béres je živé slunečné barvy. Polosladké víno je medové vůně a objevuje se svěží, sladká, medově-ovocná chuť. Neumím si představit dezert, ke kterému se nehodí, je sladké, voňavé a přitom lehké.


7 komentářů:

  1. Máte moc hezký blog. A tady ten dort...mňam, stál by za vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Môžem použiť namiesto gaštanov aj gaštanovú múku?

    OdpovědětVymazat
  3. Janka, pokud máš to štěstí, tak ano ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím kde kupujete kaštanové pyré? Nedaří se mi ho nikde sehnat...
    Díky

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendelíno, já ho dostala ze Slovenska, ale Mirek z paleo blogu poradil, že lze koupit v Brně v Maďarských specialitách:
    http://www.mpochoutky.cz/

    OdpovědětVymazat