Podzim pomalu končí a blíží se zimní období. Jak to jen jde, snažíme se vařit ze sezonních surovin. Velkým favoritem je kysané zelí, které můžeme připravovat na různé způsoby a jedná se o dostupnou, běžnou potravinu.
Připravila jsem pro vás nesmírně jednoduchý recept, variace na téma vepřové maso a kysané zelí. Bezpracnost vás příjemně překvapí, tak můžete připravit rychlou večeři bez velkého kuchyňského výkonu.
Na 3-4 porce potřebujeme:
300 g vepřového mletého masa
500 g kysaného zelí
1 cibuli
sádlo
mletý pepř
sladkou mletou papriku
drcený kmín
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
chilli
voda
sůl
V menším kastrolu na sádle osmažíme cibulku a přidáme více než polovinu propláchnutého zelí (záleží na chuti, není nezbytně nutné proplachovat). Promícháme, přidáme bobkové listy, mletý pepř, trochu kmínu, chilli dle chuti. Připravíme kuličky: Maso osolíme, okořeníme (mletý pepř, paprika, kmín) a vytvarujeme menší kuličky o rozměru 2-3 cm. Kuličky rozložíme na zelí a zakryjeme zbytkem zelí, zalijeme vodou, ať jsou kuličky pod vodou. Pod poklicí vaříme na slabém ohni cca hodinku. Kuličky se nerozpadnou, budou šťavnaté a měkké. Servírovat můžete samotně nebo s čepičkou z kysané smetany :)
A máme tady další víno, poslední z řady párování s hlavním jídlem. nebojte, ješě máme dvě ochutnávky s dezertem :)
Víno je charakterizované intenzivními kyselinkami, po kterých se rázně objeví i hořkost, minerální chuť a diskrétní koření, milé překvapení, u bílého vína bych takovou rozsáhlou kombinaci nečekala. Vesměs je toto svěží víno vhodným doplňkem lehčího hlavního jídla.
Jako na zavolanou! Mám doma z akce v Bille mleté vepřové a uvažuju, jak zpracovat kyselé zelí :)
OdpovědětVymazat