Tento recept bych nazvala základním, korpus i krém je vynikající, lze dochutit dle vlastních představ a snadno se s nimi pracuje. Cituji: "toto chutná jako opravdový dort".
Navíc je bez lepku, bez škrobu, veškeré suroviny lze koupit v obyčejném obchodu.
Kakaový korpus
(na hranatou formu 35x25 cm)
4 vejce
3 velké lžíce medu
120 g mletých mandlí (10 vrchovatých lžic)
3 lžíce holandského kakaa
špetka jedlé sody
Žloutky našleháme s medem, přidáme mleté mandle, kakao, vanilku a špetku sody, důkladně promícháme. Z bílků ušleháme sníh, zlehka zapracujeme se těsta a nalijeme do formy s pečícím papírem. Pečeme na 170 stupních cca 25-35 minut (záleží od trouby), kontrolujeme vpichem špejlí.
Těsto bude krásné vláčné, nadýchané, chuťově vítězí nad obyčejným piškotem.
Kakaový krém
Schválně jsem přidala méně kakaa, většinou dělám čokoládový krém, který je hutný a bohatý, ale teď jsem chtěla vytvořit jednoduchou klasiku.
250 g másla
100 ml kokosového hustého krému
5 velkých lžic medu
2-3 lžíce kakaa
Použila jsem kuchyňský robot, ušetří to ruce, ale jinak to jde i obyčejnou vařečkou, jen to trvá trochu déle. Měkké máslo jsem rozetřela nejprve s medem a vanilkou. Schválně ochutnejte, je to jako máslový karamel. Klidně jsem krém mohla takto nechat, příště vyzkouším jako krém do medovníku. Přidala jsem kokosový krém, ať je krém nadýchanější, jemnější, a nakonec jsem přidala kakao.
Já vím, že jsem neobjevila nic převratného, ale pokud porovnám tento základní máslový krém s margarínovými pastami umělé chutě, toto je něco úžasného. Nepoužívejte margarín.
funguje to :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatDnes bol na ranajky kolac s tymto korpusom a citujem: "ten je na nerozoznanie od ozajstného..." :)
OdpovědětVymazatA este sa chcem podakovat za uzasny blog, vela tvojich receptov u nas "zdomacnelo".
:) to je hezké a úpřímné. Většíuspěch už nedosáhnu.
OdpovědětVymazatDíky za super blog, skvělý počin a jen tak dál! :)
OdpovědětVymazatKorpus je naprosto geniální! Zkusila jsem přidat ještě nastrouhané jablko a opravdu úspěch, skvělá náhrada piškotu, už jiný ani dělat nebudu ;) Krém je na mě hodně máslový a na můj vkus je ho velké množství, zkusila jsem nahradit lehčím tvarohovým a je to bezkonkurenční ;) Moc ti fandím.
Já děkuji za nápad! :) Takže přidat jablko... musím vyzkoušet ;)
OdpovědětVymazatPrávě jsem dopekla :) Jen mandle nahradila vlašskými ořechy(byly po ruce) a přidala jablko... Navrch tvaroh se zakysanou smetanou a zasypané pomletými ořechy! Vynikající! :)) děkuji ;)
OdpovědětVymazatPravě jsem upekla, držela jsem se přesně postupu a ingrediencí a musím napsat, že je zákusek výborný! Jen možná pro návštěvu bude málo sladký, ale my jsme nadšení :-) Takže určitě budu péct častěji. Děkuji!!! Petra
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat