Stránky

středa 3. října 2012

Kakaové řezy bez lepku

bezlepkove





Tento recept bych nazvala základním, korpus i krém je vynikající, lze dochutit dle vlastních představ a snadno se s nimi pracuje. Cituji: "toto chutná jako opravdový dort".

Navíc je bez lepku, bez škrobu, veškeré suroviny lze koupit v obyčejném obchodu.

Kakaový korpus

(na hranatou formu 35x25 cm)
4 vejce
3 velké lžíce medu
120 g mletých mandlí (10 vrchovatých lžic)
3 lžíce holandského kakaa
špetka jedlé sody

Žloutky našleháme s medem, přidáme mleté mandle, kakao, vanilku a špetku sody, důkladně promícháme. Z bílků ušleháme sníh, zlehka zapracujeme se těsta a nalijeme do formy s pečícím papírem. Pečeme na 170 stupních cca 25-35 minut (záleží od trouby), kontrolujeme vpichem špejlí. 

Těsto bude krásné vláčné, nadýchané, chuťově vítězí nad obyčejným piškotem. 

Kakaový krém 

Schválně jsem přidala méně kakaa, většinou dělám čokoládový krém, který je hutný a bohatý, ale teď jsem chtěla vytvořit jednoduchou klasiku.

250 g másla
100 ml kokosového hustého krému
5 velkých lžic medu
2-3 lžíce kakaa 

Použila jsem kuchyňský robot, ušetří to ruce, ale jinak to jde i obyčejnou vařečkou, jen to trvá trochu déle. Měkké máslo jsem rozetřela nejprve s medem a vanilkou. Schválně ochutnejte, je to jako máslový karamel. Klidně jsem krém mohla takto nechat, příště vyzkouším jako krém do medovníku. Přidala jsem kokosový krém, ať je krém nadýchanější, jemnější, a nakonec jsem přidala kakao. 

Já vím, že jsem neobjevila nic převratného, ale pokud porovnám tento základní máslový krém s margarínovými pastami umělé chutě, toto je něco úžasného. Nepoužívejte margarín. 

Krém stačí rozetřít na studeném korpusu a dokonalé kakaové řezy jsou hotové.

Ještě dobrá rada: skladujte v ledničce ale nepodávejte studené, krém je úžasný, když trochu roztaje.




bez

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes bol na ranajky kolac s tymto korpusom a citujem: "ten je na nerozoznanie od ozajstného..." :)
    A este sa chcem podakovat za uzasny blog, vela tvojich receptov u nas "zdomacnelo".

    OdpovědětVymazat
  3. :) to je hezké a úpřímné. Většíuspěch už nedosáhnu.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za super blog, skvělý počin a jen tak dál! :)

    Korpus je naprosto geniální! Zkusila jsem přidat ještě nastrouhané jablko a opravdu úspěch, skvělá náhrada piškotu, už jiný ani dělat nebudu ;) Krém je na mě hodně máslový a na můj vkus je ho velké množství, zkusila jsem nahradit lehčím tvarohovým a je to bezkonkurenční ;) Moc ti fandím.

    OdpovědětVymazat
  5. Já děkuji za nápad! :) Takže přidat jablko... musím vyzkoušet ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Právě jsem dopekla :) Jen mandle nahradila vlašskými ořechy(byly po ruce) a přidala jablko... Navrch tvaroh se zakysanou smetanou a zasypané pomletými ořechy! Vynikající! :)) děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Pravě jsem upekla, držela jsem se přesně postupu a ingrediencí a musím napsat, že je zákusek výborný! Jen možná pro návštěvu bude málo sladký, ale my jsme nadšení :-) Takže určitě budu péct častěji. Děkuji!!! Petra

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat