Hovězí steak je jako stvořený na gril. Je to pořádná bašta pro chlapy, ale vlastně nejen pro ně, pro každého. Steak lze připravit z roštěné nebo ze svíčkové, popřípadě z falešné svíčkové. Upřednostňuji použít ze zadního roštěnce, je to krásné mramorové maso, prorostlé rovnoměrně tukem, tedy vzoru "mramor". Pokud si budete maso prohlížet, důraz bude tedy na rovnoměrném rozdělení tuku. V ideálním světě by bylo dobré, kdybyste měly k dispozici uzrálé maso. Nejlepší steaky dozrávají i několik týdnů. Jako přílohu jsem zvolil lilkové špagety na italský způsob. Můžete ještě připravit i grilované rajčatové plátky s parmazánem, ty budou v kombinaci s vínovým hovězím taky ladit.
Na 4-5 porce:
1kg zralé hovězí roštěné
1 dl červeného suchého vína
pepř celý
1,5 dl olivového oleje
máslo
2-3 lilky
rajčatové pyré
4 stroužků česneku
3 rajčata
čerstvá bazalka
Prvním krokem si prohlídneme maso a odstraníme tuk z povrchu. Připravíme marinádu z 1,5 dl olivového oleje a 1 dl vína, přidáme 10-15 ks celého pepře. Je důležité, abychom ještě nesolili. Maso marinujeme v celku a necháme v marinádě 2 hodiny, nejdéle však jeden den. Nálev není určený pro dlouhodobé, víno totiž rychle ztratí vůni. Maso několikrát obrátíme a marinádu masírujeme do masa. Dokud maso odpočívá ve víně, nachystáme přílohu. Nakrájíme lilky na tenké plátky, posypeme solí a dáme na papírové utěrky, aby odsály přebytečnou vodu z lilku. Vrátíme se k masu, které po dvou hodinách vyndáme z nálevu, a papírovou utěrkou utřeme na sucho. Na rozpáleném grilu pečeme v celku každou stranu, na nejvyšším stupni, celkem cca 10-12 min. Maso zabalíme do alobalu a necháme hodinu odležet. Vrátíme se k příloze. Ohřejeme olivový olej, odkapané lilky nakrájené na nudličky smažíme na mírném ohni několik minut. Přidáme nadrobno nasekaný česnek, pak rajčatové pyré, mletý pepř a sůl. Spolu dusíme 10-15 minut a na konci přidáme natrhané listy bazalky.
Vrátíme se k našemu masu. Nakrájíme na 1,5 cm tloušťky plátky a ogrilujeme steaky. Medium, tedy středně propečený steak potřebuje z každé strany 4 minuty. Hlídáme si ale čas, ani z jedné strany by nemělo přesáhnout pečení 5 minut. Maso osolíme a pepříme po otáčení a před servírováním ozdobíme kouskem másla.
Pokud máte ještě vedle masa na grilu místo, můžete ho využít na grilované rajčatové plátky, které po otočení posypeme parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat